Roma közösségek egészségfejlesztése

Kategória: Aktuális.

Kántorjánosiban május 23-án egészségnap került megrendezésre, míg Nagyecseden május 24-25-én több mint 25 kültéri illemhelyet készítettek a nagyecsediek önkéntes munkával, a Síp és Lutheránus utcák lakói számára.

Áprilisban Ózdon, a Hétes telepen átfogó csótányírtásra került sor. Ezzel zárul le az első éve a Partners Hungary Alapítvány és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari cég együttműködésében létrejött „Együtt a jobb egészségért: értünk, velünk! Roma közösségek egészségfejlesztése Kelet-Közép Európában” címet viselő projektnek.

Májusban valósultak meg Kántorjánosiban és Nagyecseden – a helyi közösségi kerekasztalok tervező munkája, illetve a helyi roma egészségügyi mediátorok közvetítő munkája eredményeképpen azok a mikro-projektek, melyeket a helyiek által legégetőbbnek tartott egészségi, higiénés problémákra jelentenek megoldást.

roma-kozosseg-egeszseg-program (3)
A GlaxoSmithKline központi társadalmi felelősségvállalás (CSR) programja keretében hátrányos helyzetű csoportok egészségügyi hozzáférését segíti elő Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon. A 2012 májusában indult nemzetközi partnerségben a bevont országok GlaxoSmithKline leányvállalatai és egy-egy roma integrációval foglalkozó non-profit szervezet dolgozik együtt. A projekt célul tűzte ki, hogy az egyes országokban jelenleg tapasztalható helyzethez mérten, közös fellépéssel segítse a roma közösségi mediáció egészségügyi hozzáférést erősítő elterjedését, ellátó rendszerbe történő beépülését.

A négy országban a helyi sajátosságokra építve négy különböző projekt valósul meg. Mindegyik projektben a kiképezett és helyben élő, roma származású interkulturális mediációs eszközöket alkalmazó egészségügyi mediátorok foglalkoztatásával és közvetítői szerepük alkalmazásával kívánnak előrelépéseket felmutatni az egészségügyi rendszerhez való jobb hozzáférésben, ezen keresztül pedig az egészségi állapot javításában.

roma-kozosseg-egeszseg-program (6)
A magyarországi kísérleti projektben a közvetítői tevékenység (interkulturális mediáció) és a közösségi tervezés módszerének alkalmazásával szeretnénk az egészségügyi rendszer és a kistelepüléseken élő, hátrányos helyzetű – köztük roma – emberek és közösségek között hidat építeni, ezzel erősítve a helyi ellátórendszer elérését, igénybevételét, valamint az egészségtudatos életmód népszerűsítését, gyakorlását.
(BrandTrend)