A szülőknek fontos a sport, de…

Kategória: Aktuális.

A március 24-ei Ifjúsági Világnap apropóján végzett telefonos közvélemény-kutatás a szülők és a gyermekek egészséges életmódhoz fűződő viszonyát vizsgálta. Az eredményekből kiderül, hogy a szülők egészséges étkezésre való törekvése látványosnak mondható, igaz, a válaszadók negyedét hidegen hagyják a transzzsírsavak fogyasztásának kockázatai.

– A megkérdezettek szerint a gyermekek számára az iskolai oktatáson kívüli legfontosabb tevékenység az idegennyelvi képzés (78 százalék) és a rendszeres sport (69 százalék)

– A megkérdezett szülők négyötöde szerint (inkább vagy nagyon) fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon

– A szülők szerint a gyermekek leggyakrabban az iskolában sportolnak, 50 százalékuk naponta. Iskolán kívül csaknem felük (45 százalék) szokott legalább heti rendszerességgel sportolni

– A szülők számra a legfontosabb a gyermekek étkezése szempontjából, hogy étrendjük változatos legyen – a válaszadók 80 százaléka tartotta ezt teljes mértékben fontosnak

sport-family

Kiemelt szerepet játszik a sportolás a 18 év alatti gyermeket nevelő családokban: a szülők négyötöde szerint fontos, hogy a gyermek rendszeresen sportoljon, és a többségük hasznosnak tartja a mindennapos testmozgást. Az adatok szerint a magyar gyermekek fele az iskolai kereteken belül sportol naponta, de az iskolán kívül is közel felük sportol heti rendszerességgel.

Ez nem véletlen: a kutatás szerint az iskolán kívüli tevékenységek közül a szülők 69 százaléka tartja nagyon fontosnak a rendszeres sporttevékenységet. A sportolásnál csak az idegennyelv-tanulás végzett jobb helyen – utóbbinak a szülők négyötöde tulajdonított kiemelt jelentőséget.

A felnőttek sportolási szokásaival kapcsolatban árnyaltabb a kép: a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka szokott hetente legalább egyszer sportolni egyedül, míg 21 százalékuk más felnőttekkel együtt (is) sportol. Ugyanakkor 42 százalékuk soha nem szokott egyedül sportolni.

A családi, együttes sportolás nem tartozik a legkedveltebb szabadidő eltöltések közé: a gyermekkel együtt a szülők vagy a rokonok csupán 29 százaléka szokott rendszeresen sportolni, míg 34 százalékos azok aránya, akiknél ez sohasem fordult elő.

A szülők testmozgás iránti elkötelezettségét ugyanakkor igazolja, hogy a mindennapi iskolai testnevelés bevezetése elnyerte a tetszésüket: 55 százalékuk nagyon hasznosnak, 25 százalékuk inkább hasznosnak ítélte a lépést; 3 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint egyáltalán nincs szükség a mindennapos testnevelésre.

A szülők harmada a kedvező változásokat is érzékelte: véleményük szerint a gyermek magatartására, közérzetére, és a tanulására is jó hatással van a rendszeres mozgás. Ugyanakkor a szülők 83 százaléka szerint a gyerekeknek akkor is egyformán kell koncentrálnia a tanulásra és a sportra, ha a gyermek tehetséges valamelyik sportágban.

A kutatás szerint az iskolán kívüli sportfoglalkozások finanszírozása a szülők többsége szerint legkevesebb 5 ezer forintos tételt jelent havonta. 35 százalék 5-10 ezer forintos kiadást említett, 20 százalékuk szerint havi 10 és 20 ezer forint közötti összeget kell erre fordítani, 12 százalékuk pedig 20 ezer forintnál is magasabb összeget említett.

Fontos adat, hogy a szülők 71 százaléka szerint a család anyagi lehetőségei meghatározóak a gyermek sportkarrierjének elősegítésében. A gyermekek iskolán kívüli sportolására fordított összeg a családok felének nem jelent komolyabb megterhelést.

A szülők a sport mellett a gyermekek étkezését is kiemelt jelentőséggel kezelik: a 80 százalékuk szerint fontos, hogy a gyermek változatosan és egészséges étkezzen. A legtöbben hallottak az élelmiszerek transzzsírsav-tartalmát korlátozó rendeletről, és minden második megkérdezett tisztában van azzal, hogy a transzzsírsavak hozzájárulhatnak az érrendszeri és szívbetegségek kialakulásához.

Így a megkérdezettek több mint fele mindent megtesz azért, hogy a családban ne fogyasszanak magas transzzsírsav-tartalmú ételeket, ugyanakkor a válaszadók negyede egyáltalán nem tartja fontosnak a kérdést.
(BrandTrend)