Fogyatékkal élők álmait váltották valóra

Kategória: SocialBranding.

Admin kategória: Képes hír.

Sportriporter, bűnügyi laboráns, kutyaoktató, tervezőmérnök, énektanár: csak néhány foglalkozás, melyben a résztvevők kipróbálhatták magukat a Neked Munka, nekem Álom! elnevezésű nyílt napon. Ugyanezen a napon a program hazájában, Írországban mintegy 650 résztvevővel, 500 helyszínen zajlottak az események.

“A különleges nyílt nap fogyatékos embereket és az ő fogadásukra nyitott munkahelyeket kapcsolja össze: a jelentkezők megismerhetik álmaik munkáját, a résztvevő munkáltatók pedig személyes találkozásokon keresztül szerezhetnek tapasztalatot arról, hogy milyen lehet együtt dolgozni egy fogyatékos kollégával” – mutatta be a programot Vég Katalin, a Salva Vita Alapítvány ügyvezető igazgatója. Az ír gyökerekkel rendelkező Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program lehetőség arra, hogy előremozdítsa a megváltozott munkaképességű emberek integrációját, munkahelyi szerepvállalását. Az idei első, társadalmi érzékenységet elősegítő nyílt napon 16 szervezet fogadta a fogyatékos embereket, egy napra lehetőséget biztosítva számukra, hogy kipróbálják magukat álmaik munkájában. A magyarországi eseményekkel egy időben, Írországban mintegy 650 részvevővel, 500 fogadó szervezettel zajlott le a program, melynek megvalósításában 87 civil szervezet vett részt. A hazai program a Norvég Civil Alap, a GE, a Concorde Értékpapír Zrt., a CÉH Zrt. és az Opel Magyarország támogatásával valósult meg.

A program nyitó sajtótájékoztatójának a Schiller Opel Márkakereskedés adott otthont, ahol a megnyitó után a program résztvevője megtekinthette, hogy dolgozik egy profi autószerelő, és kipróbálhatta a kiállított autókat is. Schiller Gábor, a Schiller Opel tulajdonosa kiemelte, mindig is értékelték, hogy fogyatékkal élő munkavállalóik megbízhatóan látják el a feladataikat, egyik kollégájuk például a márkakereskedésbe kerülő autók több mint felét önállóan vizsgáztatja.

A nyitó rendezvényen Szluka Lídia látássérült énekművész, a program egyik résztvevője elmondta, számára azért fontos a nyílt nap, mert végre a képességeinek és végzettségének megfelelő munkakörben is bizonyíthatja tudását. Szerinte az akadálymentesítésnek elsősorban a fejekben kell megtörténnie –  a fogyatékkal élők nem szeretnének ugyanis mást, mint felelősségteljes állampolgárként az általuk választott területen dolgozni.

salva vita

A sajtótájékoztató után 15 helyszínen kezdődtek a programok. A kezdeményezéshez csatlakozott Mezei Dániel sportriporter is, aki egy sportközvetítés előkészületeibe vonta be a fogyatékkal élő résztvevőt. Egy szerencsés álma teljesült, amikor betekintést nyert a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet labormunkájába, az idegsebészet tudományát pedig a SOTE Neurológiai Klinikáján mutatták be. Az események sűrűjébe csöppent az a kiválasztott, aki a Fem3 csatorna munkájában, a Glamour magazin divatfotózásában, a BonBon együttes stúdiómunkájában vett részt, vagy az Állatkertben gondozta kedvenc állatait.

Az idei program sikeréhez résztvevő helyszínként hozzájárult még többek között a GE Magyarország, a Magyar Rádió Gyermekkórusa, a válogatott labdarúgó Horváth Ferenc által vezetett szigetszentmiklósi futballcsapat, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítványa, a CÉH Zrt., a Mercure Hotel Budapest, illetve a Douglas Parfüméria is.

A Neked Munka, nekem Álom! koordinátora kiemelte, hogy a program nem csak a fogyatékos embereknek ad lehetőséget valami új kipróbálására: a résztvevő cégek is megtapasztalhatják, hogy milyen fogyatékos emberrel együtt dolgozni. Fel szeretnék hívni a munkáltatók figyelmét, hogy számos területen teljesíthetnek jól a megváltozott munkaképességű emberek, és ezek a találkozások akár egy-egy új munkalehetőséget is jelenthetnek.

Az idei program sikerében bízva a  Salva Vita Alapítvány 2016-ban újra, már az egész országra kiterjedően megrendezi a társadalmi érzékenységet elősegítő nyílt napot.
(BrandTrend)