Demokratikus dizájn mindenkinek

Kategória: SocialBranding.

Admin kategória: Képes hír.

Az IKEA Koncepció alapja, hogy olyan lakberendezési termékeket kínáljanak, melyek megfizethetők az emberek többsége számára. Ezt a funkció, a minőség, a dizájn és a jó ár-érték arány kombinálásával érik el, mindig szem előtt tartva a fenntarthatóságot.

Az IKEA számára a dizájn több mint külsőség. Forma, funkció, minőség, fenntarthatóság és elérhető ár kombinációját jelenti. Termékfejlesztőik és dizájnereik mindig biztosítják, hogy ezek egyensúlyban maradjanak. A kezdetektől fogva együtt dolgoznak beszállítóikkal a gyárakban, ahol ötleteik gyakorlati megvalósítását tesztelik. “Az IKEA-nál ezért hívjuk ezt a folyamatot demokratikus dizájnnak. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy az emberek többsége számára elérhetővé válhasson a kiváló dizájnt.”

Egy konkrét termék esetében ‒ vegyük az IKEA 365+ kancsót ‒ ez így érvényesül:

  • Forma: letisztult formavilág, amely az otthon praktikus kiegészítője lehet.
  • Funkció: bármely étkezésnél használható, de arra is gondoltunk, hogy elég keskeny legyen a hűtőben tároláshoz, miközben a nyaka elég széles, hogy mosogatógépben tisztíthasd.
  • Minőség: üveg és parafa kombinációja, amely hosszú távon garantálja a használhatóságát.
  • Fenntarthatóság: a parafa nyersanyaga a paratölgy kérge, amelyet pár évente szükséges hántani. Mivel a borászatok a műanyag dugók megjelenésével kevesebb parafát használnak, felhasználásával a fák egészségéhez is hozzájárulunk.
  • Alacsony ár: nem elég nagyszerű termékeket tervezni, azoknak széles körben elérhetőknek kell lenniük. Ezért fontos az elérhető ár. Az IKEA minden egyes termékére igaz, hogy legelőször az árcédulát tervezzük meg, vagyis amellett, hogy a termék valamilyen lakberendezési megoldást nyújt, előre tudjuk, hogy mennyibe fog kerülni.

A fenntarthatóság minden IKEA-termék lényegi eleme. Olyan anyagokat keresnek, amelyeknek felhasználása a lehető legkevesebb hulladék keletkezésével jár, emellett képes a gyors növekedésre is. A választásuk a bambuszra esett, ami nemcsak, hogy környezetbarát, de különlegesen gyorsan is nő, és mesterséges növényvédő szerekre sincs szükség a termesztéséhez. Mindössze egy kis vízre van igénye, amit hatékonyan használ fel.

Egy másik kedvencük a vízi jácint. A növény szabadon úszik a víz felszínén, színesítve a trópusi vizek világát. A jácint egyébként egy villámgyorsan növekvő növény, így negatív hatással is lehet a helyi ökoszisztémára, ha túlságosan elterjed. Azzal, hogy szárított rostjait otthoni kiegészítőik elkészítéséhez használják, korlátozzák az általa okozott negatív következményeket is.

ikea

És mi a helyzet a műanyaggal? Bizonyos körülmények között évszázadokba is telhet, mire a műanyag lebomlik, de még ebben az esetben is csak szétesik, és nem tűnik el teljesen.

Az IKEA PS 2017 a demokratikus dizájn alapjain nyugszik

Az új IKEA PS 2017 kollekció a függetlenséget képviseli és a városlakókat jellemző életerőt és dinamikát ünnepli. A termékeket 17 dizájner tervezte a világ minden táján ‒ köztük van a finn IKEA-terméktervező, Iina Vuorivirta is. A kollekciót azoknak szánják, akik nem adják be a derekukat a munka-evés-alvás körforgásnak. Ki más értékelne egy falról lógó, összecsukható kanapét, egy párnát, amit takaróvá változtathatsz, vagy egy ön-öntöző cserepet, ami akár két hétig is táplálja a növényeket? A szabadon gondolkodóknak olyan tárgyakra van szükségük, amik az élet túlbonyolítása helyett egyszerűbbé teszik azt. Nem az a lényeg, hogy a legtöbbet kihozd abból, amid van! Leginkább az számít, hogy olyan dolgokat válassz, amik egyszerűbbé és kényelmesebbé teszik az életedet.

A kollekció ön-öntöző cserépkészlete lehetővé teszi, hogy hőn szeretett virágaidat akár két hétre is magukra hagyhasd. Biztos lehetsz abban, hogy akkor is ugyanolyan frissen és zölden üdvözölnek majd, amikor visszatérsz.

Az IKEA PS 2017 egyedi, különleges kinézetű vázákkal is meglep mindenkit. És hogy hogyan lett minden váza különböző? Olyan üvegdarabokat használtak az elkészítésükhöz, amelyeknek a színe tökéletlen, vagy buborékok, karcok vannak rajtuk. Szakértő üvegfújóik egyedileg fújták fel a szilánkokat, ily módon eredeti, szabálytalan mintákkal rendelkező vázákat készítve.
(BrandTrend)