Húsz nőpolitikus ül az Országgyűlésben

Kategória: SocialBranding.

Admin kategória: Képes hír.

“Mindössze húsz nőpolitikus ül a 199 fős Országgyűlésben, azaz 10 százalék a női képviselők aránya a magyar parlamentben, ez a szám a rendszerváltás óta lényegében változatlan” – írja a Népszava.

A lapban az Integrity Lab reprezentatív közvélemény-kutatási adatait ismertették, amely felidézte, hogy a 199 országgyűlési képviselő közül csupán 20-an nők, ez a nagyjából 10 százalékos arány pedig lényegében változatlan a rendszerváltás óta.

A legtöbb államban a női politikusok arányának növekedése tapasztalható. Az Európai Unión belül Magyarországon a legalacsonyabb a parlamenti képviselőnők aránya – tették hozzá.

A felmérés válaszadóinak csaknem háromnegyede azzal sem ért egyet, hogy a nők kevésbé képesek nehéz döntéseket meghozni, és hét megkérdezettből egy véli úgy, hogy a nők “nem elég kemények” a politikához.

politikus-nok

A kérdésre, hogy szívesebben szavaz-e olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson, leginkább a baloldali-liberális szimpatizánsok adtak pozitív választ.

A női politikusok alacsony arányának okát 36 százalék a családi kötelezettségek miatti időhiányban látja, ugyanennyien vélekednek úgy, hogy a politizáló nőket még a saját pártjukban sem támogatják eléggé.

A válaszadók 54 százaléka gondolja azt, hogy mindenki közös érdeke, hogy több női politikus legyen.
(BrandTrend)