Az apák napja világszerte

Kategória: SocialBranding.

Admin kategória: Képes hír.

Az Örs vezér téri ÁRKÁD az idén különleges figyelmet szentel a méltatlan módon mellőzött apák napjának. Az édesapák családban és társadalomban betöltött szerepére kívánja felhívni a figyelmet. A családtagokat (tinédzsereket, édesanyákat, fiatal felnőtt gyerekeket) mindemellett felelősen arra ösztönzik, hogy a családi ünnepi naptárba emeljék be ezt a napot, hiszen az édesapák is megérdemlik, hogy megünnepeljék őket.

father

Európában igen színes a paletta, sok országban eltérő időpontra tűzték az ünnepnapot:

Van, ahol ebben az évben már túl vannak az édesapák köszöntésén: február 23-ra esett a jeles nap a zömében európai, de inkább kettős – eurázsiai – fekvésű Oroszországban; március 19-re Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Andorrában, Svájcban. Június 5-én pedig Dániában és az elmúlt vasárnap Litvániában már megünnepelték a férfi felmenőket.

Van, ahol a keresztény ünnephez kötik, így Németországban a húsvétot követő 40. napon, áldozócsütörtökön tisztelték meg az apukákat (a magyar hagyományok szerinti pünkösd előtti héten).

A szomszédos Ausztriában és Belgiumban minket megelőzően e hét vasárnap tartják, de néhol államon belül is vannak eltérések, így például Antwerpenben eltérő időpontot jelöltek ki az édesapák ünneplésére.

Európa néhány országában a jeles napot a hazai apák napját követően tartják. Lengyelországban június 23-án; a közeli Erdélyben június utolsó vasárnapján (idén június 24-én); míg Észtországban, Finnországban, Norvégiában és Svédországban november második vasárnapján köszöntik az édesapákat.

Apak_napja_vilagszerte

De mi helyzet más kontinenseken?

Az ünnepet hivatalosan 1972-ben – először Richard Nixon ismerte el.

Afrikában a legtöbb országban nincs hivatalosan és állami szinten kijelölt apák napja, de a Dél-Afrikai Köztársaságban szintén június harmadik vasárnapján régóta ünneplik.

Ázsiában sem egységes a jeles nap: Dél-Koreában már május nyolcadikán megtartották; míg Vietnám július hetedikét emelte az apák ünnepnapjává. Augusztusban tartják Iránban és Tajvanon; december 5-én Thaiföldön.

Az apák napja Ausztráliában és Új-Zélandon szeptember első vasárnapja.

A budapesti ÁRKÁD lehetőséget adott tinédzsereknek és fiatal felnőtt gyerekeknek, hogy nagy értékű meglepetést szerezzennek édesapjuknak:

Az „Apának szeretettel” projekt keretében néhány, pályázat során kiválasztott tinédzser, illetve fiatal felnőtt dolgozhat egy napot a bevásárlóközpont egyes üzleteiben az apák napját megelőző hétvégén (június 9-én), hogy azok kínálatából egy különleges meglepetést választhassanak édesapjuknak.
(BrandTrend)