Újévi fogadalom: zöldebb életvitel 2010-ben

Kategória: Zöld.

Az 1000 fõ megkérdezésével készült felmérés eredményei szerint a zöld életmódváltozás jegyében a megkérdezettek 85 százaléka valószínûsítette, hogy idén csökkenti háztartása energiafogyasztását, 84 százalék növelné az újrahasznosítási arányát, 76 százalék többet vásárolna környezettudatos cégektõl, továbbá a válaszadók háromnegyede vinne magával saját szatyrot a bevásárláshoz. Ez utóbbi arány egyébként a két éve készült hasonló felmérés során még csak 42 százalék volt.

A kutatás szerint a környezettudatos gondolkodás egyre több amerikai napi rutinjába épül be.

2009-re vonatkozóan a megkérdezettek 76 százaléka mondta, hogy megpróbálta visszafogni energiafogyasztását, és 47 százalék vásárolt társadalom- és környezettudatos cégektõl. Mindemellett, a válaszadók mintegy fele állította, hogy a tavalyi évben elõfordult, hogy környezetvédelmi megfontolásokból mondott le egy termék megvásárlásáról.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a megkérdezettek jelentõs része, 53 százaléka szerint az egyén az, aki leghatékonyabban tud pozitív változást elõidézni a környezetvédelem területén. Emellett tízbõl több mint kilencen úgy vélték, a napi rutinban alkalmazott egészen apró változtatások legalább annyira fontosak, mint a hivatalos, szervezett környezetvédelmi programokban való részvétel.

Más felmérésekhez hasonló a Tiller kutatása is megerõsítette, hogy a két nem közül továbbra is a nõk azok, környezetvédelmi szempontból tudatosabban gondolkodnak, és inkább hajlanak az életmódváltásra.
A kutatás során az összes megkérdezett 34 százaléka állította, hogy bûntudatot érez, amiért az elmúlt években élt környezettudatosabban, de míg ez a mutató a nõk körében 41, a férfiak esetében csak 27 százalékos volt.

A felmérés során szintén a nõk voltak azok, akik határozottabb zöld életviteli szándékot fogalmaztak meg az idei évre vonatkozóan: körükben 2010-ben többen próbálnák meg olyan zöld életviteli elemeket megvalósítani, mint az energia fogyasztás csökkentése vagy az újrahasznosítás növelése.
(ELTE TÁTK)