A Procter&Gamble újévi fogadalma

Kategória: Zöld.

Admin kategória: Hír.

A P&G újabb nagymértékű beruházást jelentett be az újrahasznosítás és hasznos újrafelhasználás területén, amelynek eredményeképpen 2020-ra a gyártási- és ipari hulladék-kibocsátás teljes mértékben megszűnik a vállalat termelőüzemeinek globális hálózatában. A hulladékgazdálkodási terv utolsó lépéseinek köszönhetően 650.000 tonna hulladék feldolgozásától mentesülnek a lerakók globálisan. A P&G mindkét magyarországi gyára már most is gyártási- és ipari hulladék termelése nélkül üzemel.

Amióta a P&G 2007-ben külön minősítési rendszert vezetett be a gyártási- és ipari hulladék termelés nélkül üzemelő gyárai számára („Zero Manufacturing Wast to Landfill”), azok 56%-a teljesítette az ezzel kapcsolatos elvárásokat, a 2020-as cél elérése érdekében pedig négy éves tervet dolgozott ki a vállalat. Ez a vállalás 650.000 tonna hulladék megszüntetését, újbóli felhasználását jelenti. Ennyi, azaz hozzávetőlegesen 350.000 közepes méretű autó súlyának megfelelő hulladék terhelné a lerakókat a vállalat fenntarthatósági tervei nélkül.

„A fenntarthatósággal kapcsolatos elképzeléseink változatlanok. Az ilyen és ehhez hasonló kötelezettségvállalásokkal saját magunkat ösztönözzük, hogy minél többre legyünk képesek és természetesen mindezt kevesebb hulladék-kibocsátással tegyük – mondta Shailesh Jejurikar, a vállalati fenntarthatóság vezető támogatója, a textilápolási iparág elnöke. – 2010 óta azon dolgozunk, hogy gyártási, ipari és fogyasztói hulladék termelése nélkül működjünk. Jelenlegi vállalásunkkal és bejelentésünkkel egy újabb nagy lépést teszünk egy hosszú távú terv megvalósítása felé.”

A P&G hulladékgazdálkodási céljainak elérése érdekében garantálja, hogy minden beérkező alapanyagot:

  • termékei előállításához használ,
  • a vállalaton belül újrahasznosít, ahol ez lehetséges, vagy
  • partnerein keresztül alternatív módokon használ fel újra.

Mindkét magyarországi P&G gyár (a női higiénés termékeket gyártó egység Csömörön és a babaápolási termékeket előállító üzem Gyöngyösön) már elnyerte a „Zero Manufacturing Waste to Landfill”  minősítést.

„A P&G magyarországi gyárai meghatározó szerepet töltenek be a vállalat globális fenntarthatósági céljainak elérésében. Az ezekből az üzemekből származó ipari hulladékot más, mindennapi termékek előállításához használjuk újra. Csömöri, női higiéniás termékeket gyártó egységünk volt a legelső P&G gyár a világon, amely megkapta a „Zero Manufacturing Waste to Landfill” elismerést  már 2007-ben. Napjainkban mindkét magyarországi gyár hulladékát külsős  partnerek bevonásával műanyag virágcserepek és vállfák előállításához használjuk fel, a kisebb törmelék hulladék pedig  gipszkarton panelek gyártásánál nyer újra szerepet” – mondta Geraldine Huse, a P&G közép-európai régiójának vezérigazgatója.

A P&G gyárak több mint fele üzemel jelenleg gyártási és ipari hulladék termelése nélkül. 19 országban (Németország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Japán, Mexikó, Spanyolország, Egyiptom, Belgium, Írország, Vietnám, Magyarország, Indonézia, Csehország, Románia, Szingapúr, Korea, Thaiföld, Törökország és Pakisztán) minden gyártási egységük maradéktalanul eleget tesz a hulladék-újrahasznosítással kapcsolatos elvárásoknak, további jelentősen nagy területeken, például Kínában és Indiában pedig nagyon közel állnak kitűzött céljukhoz az ott üzemelő gyáregységek.

„Munkatársaink hasonlóan innovatív hozzáállással, a gyártási hulladék-mentes termelés elve alapján végzik munkájukat – mondta Yannis Skoufalos, a P&G globális termékellátásának elnöke. – Kínában például a Head&Shoulders termékekből származó felületaktív anyagok az autómosókban nyernek új funkciót, Kanadában pedig a Tampax termékek lehulló darabkáiból készülnek sürgősségi folyadékszigetelő tartályok és termékek. Ezek a példaértékű partnerségek teszik lehetővé számunkra, hogy a gyártás során keletkezett törmelékekre és hulladékokra ne felesleges anyagokként, hanem valaki más számára potenciális értékekként tekintsünk.”
(BrandTrend)